Aikoja tarjolla ma-pe 9-20, la-su 9-17. Varaa nyt
Purotie 3 C, Pitäjänmäki, Helsinki.

Lihaskalvohieronta (fascia)

Fascia – lihaskalvohieronta

Lihaskalvolla eli fascialla tarkoitetaan ohutta sidekalvoa, joka muodostaa monimutkaisen verkoston kehossa. Yleisesti kuvitellaan, että kireydet johtuvat lihaksista, mutta lihaskalvoilla on paljon suurempi merkitys kireyksien ja liikerajoitteiden synnyssä kuin voidaan kuvitella.

Lihaskalvo mielletään vain ihon ja ja lihasten välissä kalvomaisena kerroksena, mutta tosiasiassa lihaskalvo on paljon laajempi ja monimutkaisempi. Lihaskalvot ympäröivät koko kehoamme (lihaksia, luita, jänteitä, niveliä). Niiden päätehtävä on peittää kehon eri kudoksia ja rakenteita, suojata, tukea ja olla joustavia liike-energian välittäjiä. Lihaskalvokudos on yksin kehon suurimpia aistinelimiä, koska ne ovat erittäin hermotettuja. Lihaskalvon verkkomainen rakenne pitää elimistön kasassa, kuitenkin mahdollistaen sille joustavan ja monipuolisen liikkeen.

Lihaskalvo on paljon jäykempää kuin lihaskudos. Jäykkyys voi lisääntyä muun muassa vähäisen nesteytyksen, vammojen, huonon ryhdin, epäergonomisten asentojen sekä liiallisten toistojen tai kuormituksen takia. Kireys voi aiheuttaa kehoon epätasapainoa, epäsymmetriaa ja liikerajoitteita. Lihaskalvokäsittelyä tehtäessä vaikutus kohdistuu aina myös lihaksiin.

Lihaskalvokäsittely perustuu Yhdysvaltalaiseen Graston-menetelmään, jossa apuvälineenä käytetään metallisia käsittelyvälineitä. Hoito tehdään yhdistämällä klassisen ja urheiluhieronnan otteita sekä lihaskalvorautoja tai käytetään pelkästään lihaskalvorautoja riippuen lähtötilanteesta ja hoitotavoitteesta. Käsittelyn tavoitteena on poistaa kipua, normalisoida liikemalleja ja -laajuuksia, irroittaa kiinnikkeitä ja edistää sidekudosvammojen paranemista. Lihaskalvokäsittely soveltuu erityisesti pitkäaikaiskipujen, traumojen – tai leikkausten jälkihoitoon sekä aktiivi- ja ammattiurheilijoille.

Katso myös:
Klassinen- ja urheiluhieronta
Teho- ja hemmotteluhoidot
Raskaushieronta